Suomen oudoimmat turistinähtävyydet

 

Tuntuuko että olet jo nähnyt kaiken, mitä Suomessa voi nähdä? Kiertänyt jokaisen torin, nähnyt jokaisen patsaan ja museon, käynyt nauttimassa kesästä saaristossa ja tapaamassa Joulupukkia napapiirillä? Jos on kiertänyt kotimaata jo useamman lomakauden, voi tosiaan tuntua siltä, että kaikki nähtävyydet on nähty. Mutta totuus on, että Suomessa on nähtävää myös turistioppaiden ulkopuolella.

 

Tässä artikkelissa listaamme muutaman nähtävyyden, jotka eivät päädy suurimpaan osaan turistioppaita.

 

 

Veijo Rönkkösen patsaspuisto

 

Aloitetaan siitä ehkä kaikkein oudoimmasta. Parikkalan Koitsanlahdessa, Valtatie 6 :n varrella sijaitsee taiteilija Veijo Rönkkösen noin 560 betonista veistosta, jotka hämmästyttävät, viehättävät ja ehkä jopa pelottavat monia ohikulkijoita. Patsaspuisto on aina avoinna kävijöille ja sisäänpääsy on ilmainen, mutta vapaaehtoista lahjoitusta suositellaan.

 

Ennen kuolemaansa taiteilija itse asui taideteosten keskellä. Rönkkösen kuoleman jälkeen puisto jäi omalle tolalleen ja patsaiden kunto alkoi rapistua. Sittemmin puiston on kuitenkin ostanut paikallinen teollisuusneuvos ja sille on perustettu hoitokunta, joka huolehtii sen kunnossapidosta. Puisto on ehdottomasti yksi Suomen vaikuttavimmista, mutta oudoimmista nähtävyyksistä ja kerääkin vierailijoita ympäri maailmaa.

 

 

Kummakivi

 

Kummakivi on luonnottoman näköisellä paikalla törröttävä jättimäisen suuri lohkare keskellä metsää Etelä-Karjalassa. Kyseessä on vuosituhansia vanha siirtolohkare, joka näyttää siltä, että se voisi vyöryä pois paikaltaan hetkellä millä hyvänsä. Turistin ei kuitenkaan oikeasti tarvitse huolehtia lohkareen liikkumisesta, sillä se on pysynyt paikoillaan jääkaudelta asti.

 

Kummakivellä on kokoa jopa 7 metriä leveyttä ja 5 metriä pituutta. Painoksi on arvioitu noin 500 tonnia. Sen paikka on turvattu luonnonsuojelulain nojalla vuonna 1962, jottei kukaan pääse tekemään ilkivaltaa ja pilaamaan tätä eriskummallista nähtävyyttä.

 

 

 

Halipuu

 

Jos rakastat luontoa ja tunnistat itsessäsi pienen puunhalaajan, Levin läheisyydessä sijaitseva perheyritys Halipuu on luultavasti sinulle sopiva kohde. Halipuussa voit adoptoida itsellesi oman puun ja osallistua näin perheen puutilan pelastamiseen. Adoptoimaansa puuta voi käydä tapaamassa henkilökohtaisesti, tai sitä voi seurata internetissä. Omalle puulleen voi ostaa myös erilaisia asusteita, kuten koruja tai viiksiä.

 

Halipuussa järjestetään myös puunhalaamisen maailmankisoja. Kisoihin saapuu osallistujia ympäri maailmaa ja osallistua voi sekä virtuaalisesti että saapumalla paikalle. Kisan tärkein tarkoitus on hauskanpito, mutta koska puunhalaamisen on sanottu vapauttavan aivoissa samoja hormoneja kuin toisen ihmisen halaaminen, on kyseessä myös hyvinvointitapahtuma!

 

 

Kusikivi Kurikassa

 

Osuvasti nimetty Kusikivi on Kurikassa Miedon kylässä sijaitseva siirtolohkare, jonka luokse Ruotsin kuningas Aadolf Fredrikin sanotaan pysähtyneen tarpeilleen vuonna 1752. Kyseisen kiven tunnistaa siihen kiinnitetystä metallisesta muistolaatasta, joka muistelee perimätietoon perustuvaa tarinaa kuninkaan pysähdyksestä.

 

Kusikivi taatusti ansaitsee paikkansa Suomen oudoimpien nähtävyyksien joukossa. Kiven nimi ja tarina herättää varmasti hilpeyttä monessa kotimaisessa ja miksei ulkomailtakin Suomeen saapuneessa turistissa.

 

 

Maailman pienin ravintola Kuappi

 

Iisalmessa sijaitsevassa ravintola Kuapissa on 8 neliötä ja kaksi asiakaspaikkaa. Guinnessin ennätyskirjaankin päässeen ravintolan tuntevat Iisalmessa kaikki, mutta muualta tuleville se saattaa olla vieras. Alun perin ravintola rakennettiin VR :n taukotuvaksi vuonna 1907, nykyään se on tilausravintola, jonka voit varata yksityiskäyttöön. Ravintolan omistajan mukaan Kuapissa on vietetty muun muassa hääpäivää ja useita romanttisia treffejä!

 

Kuapin kahden vieraan rajoitus oli korona-aikaan sopiva, mutta intiimi ympäristö voi vieläkin houkutella varsinkin niitä turisteja, jotka kaipaavat omaa aikaa. Jos ravintolassa vieraillessasi vastapäätä ei satu istumaan puheliasta seuraa, voit tuopin ääressä pelata vaikkapa muutaman kierroksen kolikkopelejä. Tsekkaa parhaat Zimplerkasinot vuodelle 2022 täältä!

 

 

Hiljainen kansa

 

Vuonna 1994 Viistotien varteen pystytetty ympäristötaideteos varmasti vie ohiajavan huomion. Keskellä peltoa nimittäin seisoo noin tuhat hiljaista ihmishahmoa, jotka lähempää katsottuna paljastuvat variksenpelättimiksi puettuina vaatteisiin. Hahmoille jopa vaihdetaan vaatteet sääoloista riippuen keväällä ja syksyllä.

 

Hiljainen kansa on saanut osakseen huomiota myös ulkomailla, kun ihmiset ovat löytäneet sen Google Mapsista. Brittilehti The Sunin mukaan kyseisen löydön tehneet ovat kuvailleet näkyä karmivaksi ja verranneet sitä zombeihin. Teoksen luonut Reijo Kela on ollut hiljainen teoksen tarkoituksesta, ja kehottaa jokaista vierailijaa tulkitsemaan sen itse haluamallaan tavalla.

 

 

Turun funikulaari

 

Turkuun avattu vinohissi, eli funikulaari, aiheutti paljon puhetta avautuessaan. Kakolanmäellä sijaitseva pieni hissi kuljettaa turkulaisia ja turisteja ilmaiseksi, vuoden jokaisena päivänä. Ennen kyyditsemisen aloittamista hissi aiheutti hilpeyttä internetissä, sillä sen ulkonäkö oli kovin erilainen suunnitelmapiirroksiin verrattuna. Sittemmin hissi on aiheuttanut meemeilyä myös lohduttoman useiden käyttökatkojensa takia. Rinnehissin epäonnisesta ensimmäisestä kesästä vuonna 2019 huolimatta, on se hauska nähtävyys.